Een eerste indruk maak je maar één keer en daarom belangrijk dat deze positief is, zeker bij een sollicitatiegesprek. Vijf tips helpen je een handje op weg naar een goede eerste indruk. 

1. Zorg dat je op tijd bent

Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan maar op tijd aankomen is echt belangrijk. Neem als aankomsttijd ongeveer een kwartier voor het gesprek begint. Beter iets te vroeg dan te laat en het voordeel is dat je dan nog even tijd hebt om tot rust te komen of dat je even kan voorbereiden op het gesprek.

2. Een verzorgd uiterlijk

Afhankelijk van het bedrijf waar je gaat solliciteren is nette kleding van belang. Is het gepast om je formeel te kleden of meer casual? Als je dit niet zeker weet doe dan van tevoren onderzoek op de website en social media van het bedrijf om hierachter te komen. Kies kleding die bij je past en waar jij je goed in voelt, maar die wel representatief is. Je wilt goed voor de dag komen, dus steek tijd in je kleding en verzorging.

3. Een goede handdruk en glimlach

Dit lijkt zo simpel want een handdruk is bepalend voor een eerste indruk. Wanneer je iemand de hand schudt wekt dit vertrouwen op. Zorg er dus voor dat deze handdruk niet te hard of te zacht is. Een oprechte glimlach zorgt voor een positieve werking. Probeer ook niet te geforceerd te lachen of te overdrijven. Dit werkt weer averechts.

4. Goede voorbereiding op jouw gesprek is belangrijk

Zorg dat je alles weet over de organisatie, van je gesprekspartner en de functie. Dit is niet alleen handig voor jou om vragen te stellen maar zo laat je ook zien dat je kennis en interesse hebt in het bedrijf en de functie. In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Luister actief en stel vragen. 

5. Maak oogcontact

Straal uit dat je enthousiast bent over de ontmoeting, het bedrijf en de functie. Oogcontact zorgt voor verbondenheid en creëert een persoonlijke band. Probeer niet te staren of constant naar beneden te kijken maar kijk jouw gesprekspartner aan.